Изберете ја вашата земја или регион.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Комплетен развој на процесите од 3nm во 2020 година, кои се убијците на Samsung во ерата 5G?

2019 година е година во која 5G технологијата е добро позната и контактирана од потрошувачите. На почетокот на оваа година, Samsung ја објави првата верзија на 5G комерцијален мобилен телефон Galaxy S105G верзија, која е прва што им обезбедува на потрошувачите терминален производ што може да ја почувствуваат 5G мрежата.

Зошто Samsung може толку брзо да обезбеди 5G производи, што е поврзано со напорите направени во истражувањето и развојот и надградбата на 5G технологијата. Неодамна, на технолошкиот форум Samsung 5G, ги сподели техничките информации на Samsung во ерата 5G со weивеи. Ајде да погледнеме што Samsung го надгради во 5G.

Саморазвиените чипови 5G и 3nm доаѓаат следната година

На почетокот на септември 2019 година, Samsung Electronics го објави својот прв интегриран чип 5G Exynos980. Чипот користи процес од 8nm за комбинирање на 5G комуникациски модем со мобилен АП со високи перформанси (ApplicationProcessor). Во минатиот состанок на „Samsung Foundry Forum“ SFF, Samsung уште еднаш го најави напредокот на својата нова генерација на технологија, микро-мрежата дозна дека 3nm процес ќе биде завршен следната година.

Според техничарите на Samsung 5G R&D, на 3мм јазол, Samsung ќе се префрли од FinFET транзистори во транзистори за опкружена порта на GAA. Процесот 3мм ја користи првата генерација на ГАА транзистори, што официјално се нарекува 3GAE процес. Врз основа на новата структура на транзисторот ГАА, Samsung создаде MBCFET (Мулти-мост-канал-канал) со употреба на нано-уреди, што може значително да ги подобри перформансите на транзисторот и да ја замени технологијата за транзистор на FinFET.

Покрај тоа, технологијата MBCFET е компатибилна со постојните технологии и опрема за производство на FinFET процес за да се забрза развојот и производството на процесот. Споредено со тековниот процес на 7nm, процесот на 3nm ја намалува основната површина за 45%, потрошувачката на енергија за 50% и перформансите за 35%. Во однос на напредокот во процесот, Самсунг веќе има произведено 7nm чипови во погонот S3Line во Хвасеонг, Јужна Кореја, во април годинава. Во текот на оваа година се очекува да се заврши со развој на процесите од 4nm, а се очекува развој на процесот од 3 милиони во 2020 година.

5-раствор од крај до крај

Во ерата на 5G, Samsung е првиот ешалон во однос на технологијата и производите. Специфичните предности се рефлектираат во следниве точки:

Прво, во однос на патентите, патентите 5G на Samsung се изобилни; второ, во работната група 3GPP, Samsung има вкупно 12 претседатели или потпретседатели; трето, во обложување и истражување и развој на милиметарска технологија на бранови, Samsung тестираше Покриеноста на милиметарскиот бран опфаќа растојание од повеќе од 1 км од линијата на гледање, а не-видното покривање достигнува неколку стотици метри. Во исто време, може да се користи во урбаната густа област и постојната базна станица 4G.

Во моментов, Samsung има три чипови, модем, моќен чип и RF чип, и сите се подготвени за масовно производство; мрежна опрема вклучува 5G базна станица и 5G рутер (затворен и надворешен). Услугите за крајни производи до крај на крајот на Samsung на пазарот на 5G вклучуваат мрежна опрема од крај до крај, RF чипови, терминални чипови, терминали, безжични мрежи, основни мрежи и софтвер за мрежно планирање.

Верувам дека во идната ера 5G, Самсунг е подготвен да нè изневери да очекуваме доаѓање на нови технологии.