Изберете ја вашата земја или регион.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Intel: Продажба на бизнис со чипови на модем на Apple е целосно Qualcomm

Интел Корпс изјави дека во судската постапка денес изјави дека продажбата на бизнисот со чипови на модеми на „Епл“ е целосно присилена со неправедното овластување на „Qualcomm“. Уште во јануари 2017 година, Федералната комисија за трговија на Соединетите Држави (FTC) поднесе антимонополско обвинение против Qualcomm, велејќи дека политиката за овластување за патент на Qualcomm ги крши федералните закони и претставуваше нелојална конкуренција.

Во мај оваа година, судијата на Окружниот суд во САД, Луси Кох, донесе пресуда во корист на ФТЦ, утврдувајќи дека Qualcomm нелегално ги преполни конкурентите на пазарот за паметни телефони.

Сепак, Qualcomm тогаш се жалеше до Апелациониот суд на Соединетите држави за деветтото коло, со надеж дека ќе ја вратат претходната пресуда на судот. Денес, Интел во поднесувањето до Деветтиот апелационен суд рече дека токму Qualcomm го принуди Интел да се повлече од пазарот за чипови „Модем“.

Интел исто така рече дека Апелациониот суд треба да ги поддржи претходните пресуди на Окружниот суд во Сан Хозе. Стивен Р. Роџерс, генерален советник на Интел, исто така рече денеска на блог-пост: „Инвестиравме милијарди долари, ангажиравме илјадници вработени и стекнавме две компании пред да изградиме иновативен производ од светска класа (чин Модем) на крајот беше усвоен од Apple iPhone 11. Но, во крајната анализа, сè уште не можеме да ги надминеме вештачките и несовладливите пречки предизвикани од Qualcomm на фер конкуренција, принудувајќи нè да излеземе од пазарот на модем оваа година “.

Интел е главен конкурент на Qualcomm во областа на модемските чипови и обезбедува модем-чипови за Apple iPhone 11. Но, во јули годинава, Intel објави договор со Apple, кој ќе се здобие со поголем дел од модемскиот бизнис на Intel за паметни телефони.

Според договорот, приближно 2.200 вработени во „Интел“ ќе се приклучат на „Епл“, вклучително и поврзана интелектуална сопственост, опрема и закуп. Трансакцијата е вредна 1 милијарда долари и се очекува да се затвори во четвртиот квартал од оваа година.