Изберете ја вашата земја или регион.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

ЈДИ: Фондот на Кина ја потврди помошта за billionДИ 80 милијарди јени. Двете партии официјално потпишаа

Според извештаите на странските медиуми, јапонската дисплеј компанија JDI (Japan Display Inc., наведена како JDI) неодамна соопшти дека има потпишано официјален договор за соработка за добивање максимум 80 милијарди јени (околу 5,3 милијарди јуани) финансиска помош од кинески средства.

Бидејќи потпишувањето беше подоцна од очекуваното, датумот на официјалниот состанок на ЕГМ за одобрување на предметот беше променет од 29 август до 27 септември.

Претходно, ЈДИ доби инвестиција од 100 милиони американски долари од клиент. Странските медиуми соопштија дека овој клиент е „Епл“. Во последната фискална година до март, Apple учествуваше со 60,6% од приходите од прикажување на Јапонија.

Консолидираниот финансиски извештај JDI2018 (заклучно со 31 март 2019 година) покажува дека конечната добивка и загуба е 109,4 милијарди јени (околу 6,85 милијарди јуани), загуба за пет последователни години.

JDI се соочува со тешка оперативна околина, бидејќи производителите на паметни телефони се свртуваат кон органски панели со диоди кои емитуваат светлина (OLED) и зголемен капацитет на производителите на LCD панели во Кина. JDI пропушти многу нарачки на Apple поради бавното темпо да се пресели во панелите OLED. JDI се надева дека ќе добие надворешни инвестиции и планира да инвестира средства во домашните фабрики во Јапонија за да го прошири својот капацитет за производство на панели OLED.

TFT-LCD, AMOLED и новите технологии на дисплеј, вклучувајќи флексибилни дисплеи, сите технологии за полупроводници, можат колективно да се нарекуваат полупроводнички дисплеи. Полупроводничкиот дисплеј може да се дефинира како општ термин за технологија на прикажување во кој секоја од минималните единици на дисплеј е независно контролирана од полупроводнички уред.