Изберете ја вашата земја или регион.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Јапонија и Јужна Кореја да се искористат? Јапонски медиуми: Нема проблем, Јапонија може да набави полупроводници од Кина!

Јапонската влада минатата недела објави дека официјално ќе ја отстрани Јужна Кореја од „белиот список“ на 28 август. Попладнето истиот ден, претседателот на Јужна Кореја, Вен Зајеу, исто така, објави дека ќе ја исфрли Јапонија од „белиот список на Јужна Кореја“ " Јапонските медиуми истакнаа дека планот на Јужна Кореја има мало влијание врз Јапонија затоа што Јапонија може да увезува полупроводници од Тајван.

Јапонската влада ја донесе одлуката на кабинетот утрото на 2-ри и официјално ќе ја отстрани Јужна Кореја од „белиот список“ на 28 август. Таканаречената „бела листа“ се однесува на списокот на земји што се безбедни и трговски-пријателски од јапонската влада. Јапонските извозници можат да уживаат во релативно поедноставени процедури при извоз на високо-технолошки производи во овие земји. Попладнето истиот ден, претседателот на Јужна Кореја, Вен Земин, го осуди потегот на Јапонија како „многу невнимателна одлука“. Властите исто така посочија дека ќе преземат контрамерки и ќе најават дека ќе ја исфрлат Јапонија од „белиот список“ на Јужна Кореја.

Според извештајот за јапонскиот Јомиури Шимбун на 4-ти, јужнокорејската влада изјавила дека ќе го отстрани „белиот список“ на Јапонија од Јужна Кореја, а јапонските владини претставници рекоа дека „нема да има многу влијание“. Во увозот и извозот на Јапонија и Јужна Кореја, главно Јапонија извезува суровини и увезува готови производи од Јужна Кореја. Иако Јапонија во моментот увезува полупроводници од Јужна Кореја, јапонските владини претставници посочија дека „не може да се купат купувања од Тајван (полупроводници) и скоро и да нема замени“.

Меѓутоа, кога Јужна Кореја беше исфрлена од „белиот список“ на Јапонија, кога јапонските компании извезуваат свои производи во Јужна Кореја, покрај храната и дрвото, скоро сите артикли што можат да се пренесат на машини за воена употреба, електронски делови и јаглеродни влакна се потребни во принцип. Добиени дозволи за извоз од Министерството за економија, трговија и индустрија.

На 2-ри, на прес-конференцијата што се одржа по состанокот на кабинетот, јапонскиот министер за економија, трговија и индустрија Шигуро Хироши рече дека отстранувањето на Јужна Кореја од белата листа е само враќање во истото опкружување како Здружението на југоисточна Азија (АСЕАН) ) и други азиски земји. Ова не е ембарго. Во принцип, сè додека се спроведуваат постапките и управувањето, извозот сè уште може да се изврши.

Покрај тоа, Ши Генг Хонгченг исто така тврди дека отстранувањето на белата листа на Јужна Кореја нема да влијае на глобалниот ланец на снабдување, ниту пак ќе има негативно влијание врз јапонските компании.