Изберете ја вашата земја или регион.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Не сте оптимистични во врска со изгледите на MediaTek за 5G? Азиски странски инвестиции: гласот на пазарот е премногу оптимист

Според Yahoo News, најновиот извештај за истражување од азиското Министерство за странски инвестиции укажува на тоа дека пазарот на 5G систем со еден чип на MediaTek (SoC) е фрагментиран и продолжува да се соочува со конкурентските предизвици на Qualcomm. Затоа, очекувањата на пазарот за изгледите на MediaTek 5G се чини премногу оптимистички.

Странските инвестиции во суб-инвестиции истакнаа дека прогнозата за профитната маргина на МедиТек е многу конзервативна, главно заради тоа што пазарот на 5Г SoC на MediaTek е фрагментиран, ривалот Qualcomm сè уште има водечка позиција во индустријата, сè уште само TSMC е фабрика за партнер, а компанијата е во 5G на пазарот главно е концентрирана во средина до нискиот крај. Затоа, целната цена на МедијаТек беше покачена од 277 јуани на 306 јуани, а рејтингот се одржува по намалена цена.

Азиските странски инвеститори посочија дека е приближно проценето дека до 2020 година, глобалниот пазар за 5G мобилни телефони ќе достигне 160 милиони до 200 милиони, од кои „Епл“, „Самсунг“, „Хуавеи“ и „Ксијаоми“ ќе испорачаат 65 милиони, 35 милиони, 50 милиони и 10 милиони соодветно. . Сепак, треба да се напомене дека горенаведените брендови и MTK на MediaTek не се релевантни.

Ако се претпостави дека вкупниот број 5G мобилни телефони во 2020 година ќе достигне 200 милиони, преостанатите брендови што ги споделуваат MediaTek и Qualcomm ќе бидат 40 милиони. Сепак, поради водечкото планирање на производите на Qualcomm 5G SoC, се претпоставува дека Qualcomm и MediaTek ќе поделат 40 милиони единици во однос 7: 3. Се проценува дека до 2020 година, пратките за мобилни телефони на Медиатек од 5G ќе достигнат приближно 12 милиони. единица.

Во исто време, азиското Министерство за странски инвестиции посочи дека има некои гласови дека копното на Кина ќе има корист „Медиатек“, со цел да се популаризира и да се турка на паметниот телефон со среден опсег 5Г. Сепак, се очекува дека во раните фази на 5G, копното ќе им даде приоритет на ресурсите за инфраструктура и индустриски апликации за кои е потребна ниска латентност и широкопојасен интернет со големи податоци, отколку паметните телефони. Со други зборови, очекувањата на пазарот за MediaTek 5G се чини премногу оптимистички.