Изберете ја вашата земја или регион.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Шарп воведува 3 монокристални модули за полусечење

Јапонскиот гигант за електроника Шарп корпорација лансираше серија на PERC монокристални фотоволтаични модули засновани на полукратена технологија на ќелии. Во оваа серија има три модули, од кои сите користат пет модули за мрежна линија, кои се соодветно 330W, 385W и 395W. Шарп тврди дека во споредба со конкурентите, стапката на принос на полу-чип модулите на Шарп е зголемена за 3%.

Меѓу овие три компоненти, најмалата моќност е 330W, која користи 120 батерии, ефикасноста на конверзија на батеријата е 19,5%, а целиот модул е ​​19,5 кг, што е погодно за сценарија за индустриска и комерцијална примена. Другите две се составени од 144 ќелии, кои се посоодветни за големи покривни или заземни фотоволтаични централи.

Според Шарп, споредено со стандардните компоненти, полусечените компоненти имаат пониски работни температури, што ја намалува веројатноста за појава на жаришта и ја подобрува сигурноста и безбедноста на компонентите. Во однос на оклузијата на сенките, поради уникатниот дизајн, тој има подобри перформанси против оклузија од конвенционалните компоненти. "Дури и ако горната половина од модулот е покриена со сенки, другата батерија на модулот со полусечен дел сè уште може да произведе 50% од моќноста."

Што се однесува до неодамнешниот оган на технологијата на батерии на хетерофункционалност, според сертификатот на лабораторијата за електрична безбедност и заштита на животната средина во Јапонија, Шарп ја користеше технологијата за хетерофункција и назад контакт во 2018 година за да направи батеријата да пробие преку 25.09% ефикасност на конверзијата.