Изберете ја вашата земја или регион.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Apple A13 го победи новиот чип на Huawei, кој е неверојатен инсајдер

7-нанометарскиот процес на TSMC е супер мазен, привлекувајќи клиенти со големи пари за да грабнат нарачки. Чипот на Huawei, Кирин 990 го зграби најновиот процес на 7-нанометар EUV. Филмот на Apple A13 има голема несреќа, користејќи го само генералниот процес на 7-нанометар, со напреден процес. Од техничка гледна точка, перформансите на Кирин 990 треба да бидат силни против „Епл А13“, не очекував да се сопнам од А13, дали е 7-нанометарскиот процес на ЕУВ не е силен?

TechWeb објави дека Кирин 990, за кој се очекуваше многу, го искористи најновиот 7-нанометар EUV, но заради влијанието на интегрираниот 5G, потрошувачката на енергија не може да биде превисока, а конечните перформанси сепак изгубија на Apple A13.

Што се однесува до Apple A13, зошто да го користите само генералниот процес од 7nm? Постојат два вида изреки на пазарот. Прво, цената на 7-нанометарскиот процес на EUV TSMC е превисока. Негодните приходи на „Епл“ минатата година се припишуваа на фактот дека мобилните телефони се премногу скапи за продажба. За да се заштедат трошоците, процесот на EUV беше напуштен. Друго објаснување беше дека капацитетот на ТСМЦ 7-мин EUV е недоволен. Со соработката со TSMC долги години, Apple, најголемиот клиент, веројатно нема да ја наметне нарачката, така што ова не е разумно.

Според извештајот, само TSMC и Samsung имаат 7-нанометар EUV линии за производство. Дури и ако новиот процесор Samsung, Exynos 9825 усвои 7-нанометар EUV, неговите перформанси се поврзани само со Qualcomm Snapdragon 855. Покрај тоа, Samsung исто така го скрши 7-нанометар EUV принос. Недоволни проблеми, затоа одличните перформанси и принос на TSMC EUV се уште доминираат во водечката позиција. Следната година, таа ќе влезе во 5nm процес, а TSMC ќе постави уште еден бран на клиенти за да ја зграби стоката.