Изберете ја вашата земја или регион.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

БОЕ изгуби? Samsung и LG се шпекулираа дека обезбедуваат OLED екрани за следниот iPhone

На 27 ноември, според извештаите на etnews, Samsung Display и LG Display ќе станат единствените снабдувачи на OLED-екрани за новиот iPhone во 2020 година.

Инсајдерите откриле дека „Епл“ се очекува да лансира три нови димензии на OLED панели во новите модели со 5,4 инчи, 6,1-инчен и 6,7-инчен iPhone, кои ќе бидат објавени во есента 2020 година. Сепак, вкупниот модел на „iPhone“ веројатно ќе надмине четири затоа што Apple исто така планира да објави модел кој поддржува 5G мрежи.

Samsung Display ќе биде единствениот снабдувач на OLED екраните за 5,4-инчен и 6,7-инчен ајфон, додека 6,1-инчните OLED-екрани ќе ги обезбеди Samsung Display и LG Display.

Разбирливо е дека OLED-екранот обезбеден од Samsung Display го обвива сензорот за допир во таблата (технологија Y-OCTA). Во минатото, за спроведување на функцијата на допир, на панелот беше залепен филм на допир. Бидејќи технологијата Y-OCTA не бара посебен филм, може да го направи екранот за мобилен телефон потенок, а производната цена е помала.

Apple ги забележа предностите на технологијата Y-OCTA. Бидејќи Samsung Display е единствениот снабдувач способен за масовно производство на вакви панели, ќе му овозможи на Samsung Display да обезбеди 5.4-инчни и 6,7-инчни верзии на iPhone следната година. Во минатото, „Епл“ инсистираше на користење на панели на допир со тенки филмови.

Покрај тоа, претходните вести посочија дека BOE учествувал во развојот на новиот iPhone и ќе биде еден од добавувачите на панели за 6.1-инчниот iPhone. Сепак, etnews посочи дека поради бавниот напредок во развојот и производството, BOE најверојатно ќе биде исклучен следната година.

Вреди да се спомене дека Samsung Display беше единствениот снабдувач на OLED екраните на Apple. Со зголемувањето на јачината на LG Display и разгледувањето на добавувачите на Apple, LG Display започна да ги споделува нарачките на Apple со Samsung Display. Пријавено е дека LG Display исто така може да произведува OLED екрани со вградени панели на допир, но квалитетот и ефикасноста на производството не можат привремено да се натпреваруваат со Samsung Display.