Изберете ја вашата земја или регион.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Продажбата на чипови е фрустрирана, извозот на корејски чипови во септември падна за 40% од една година

Според најновите податоци од Корејската царина, извозот на технолошки производи од Јужна Кореја во септември не бил оптимист, извозот на полупроводници опадна за 40% од година во година, а извозот на опрема за мобилна комуникација (што претставуваше мал дел од вкупниот извоз) скокна 58%. Покрај тоа, извозот на Јужна Кореја падна за 22% од една година, што е најголем пад од 2009 година. Меѓу нив, извозот на Јужна Кореја кон својот најголем трговски партнер, Кина, падна за 30%, извозот во Соединетите држави падна за 21% , извозот во Јапонија опадна за 14%, а извозот во ЕУ опадна за 13%.

Според професионалците, падот на извозот може да продолжи и до крајот на годината, што ќе изврши притисок врз економскиот раст на Јужна Кореја и освоениот.

Главниот проблем зад слабоста на продажбата на полупроводници е лошата продажба на мемориски чипови. За подобрување на оваа состојба, главно се надеваме дека побарувачката за меморија во Кина, САД и другите пазари ќе се зголеми.

Инсајдерите во индустријата соопштија дека продолжувањето на трговската војна меѓу Јапонија и Јужна Кореја доведе до поголемо противречности меѓу Јужна Кореја и Јапонија во однос на ограничувањата на извозот, што предизвика штета на обете страни и клучните ланци на снабдување со полупроводници во Азија.