Изберете ја вашата земја или регион.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Поранешен инженер за iPhone: Apple се закани дека нема да вработи инженери на Apple, но сака да копа луѓе од Nuvia

Според Macrumors, поранешниот дизајнер на чипови за iPhone, ardерард Вилијамс III, започна нова компанија наречена Nuvia со други развивачи на Apple, откако го напушти Apple во февруари 2019 година. Потоа, Вилијамс беше тужена од Apple за прекршување на договорот.

Разбирливо е дека „Епл“ прв го тужел Вилијамс во август 2019 година, тврдејќи дека договорот со „Епл“ му спречил да се вклучи во деловни активности директно поврзани со бизнисот на „Епл“.

Неодамна, Вилијамс уште еднаш изјави дека „Епл“ всушност копа луѓе во Нвија.

Според судските документи доставени до AppleInsider од Nuvia, Apple започна своја анти-конкурентна кампања. Тој рече дека „Епл“ се заканил на Новиа да не ангажира инженери на „Епл“, но тој подоцна сакаше да го ослободи ко-основачот на „Нувија“, Johnон Бруно.

Не е јасно дали случајот ќе се суди. Пријавено е дека судијата го отфрлил тврдењето на „Епл“ за казнена штета затоа што не успеале да докажат како неверството на Вилијамс му штети на компанијата.

Разбирливо е дека ardерард Вилијамс III има долгогодишно искуство за развој на процесор. Пред да се придружи на „Епл“, тој работеше во АРМ цели 12 години. Откако му се придружи на „Епл“, тој постепено почна да одговара за дизајнирање на целата архитектура во серија А А, од инженерот за основни процесори, што покажува дека неговата одговорност исто така се зголемува. И нејзиниот најистакнат придонес е дизајнирањето на јадрото на процесорот во A7, првото 64-битно сметање во мобилни уреди.