Изберете ја вашата земја или регион.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Помогнете ја Кореја да ја намали зависноста од Јапонија! ДуПонт вложува 28 милиони долари за формирање фабрика за фоторезисти во Јужна Кореја

Според извештаите за деловно работење, Дупонт одлучил да инвестира 28 милиони американски долари во Јужна Кореја за производство на фоторезистен и други материјали до 2021 година, потег што ќе помогне да се намали вишокот на Јапонија од Јапонија на клучните материјали потребни за производство на чипови. потпирај се

Претходно, во јули 2019 година, јапонската влада објави ограничувања за извоз на три основни материјали со полупроводници користени во производството на електронска опрема за Јужна Кореја, што ги поттикна јужнокорејските технолошки компании да се натпреваруваат за проширување на нивните ланци на снабдување.

Минатиот месец, односите меѓу јапонската и јужнокорејската влада започнаа да се олеснуваат, со тоа што поранешните објавија дека делумно ги укинала ограничувањата на извозот на фоторезистичари во Јужна Кореја. Јапонските компании имаат лиценца да обезбедат три години фоторезист на компаниите како LG, Samsung и SK Hynix, без да добијат одобрение за секоја пратка. Сепак, не се елиминирани сите ограничувања, а извозот на флуориран полиимид и водороден флуорид со висока чистота од Јапонија во Јужна Кореја сè уште е ограничен.

„И покрај неодамнешното опуштање на контролата на извозот во јапонија, во јапонија, ова е само делумен напредок и не е фундаментално решение“, рече министерот за индустрија во Јужна Кореја, Сеунг Јун-мо во изјавата.

Новинската агенција Јонхап од Јужна Кореја посочи дека фоторезистот е еден од трите најголеми материјали на полупроводнички во Јапонија кои го ограничуваат извозот во Јужна Кореја. Одлуката на ДуПонт ќе и помогне на Јужна Кореја да го диверзифицира снабдувањето и да ја намали зависноста од Јапонија.

Во извештајот се посочува дека локацијата за инвестирање е 92 километри јужно од Сеул, а има фабрика Дупонт во Чеонан Сити, Чунгчонгнам-до. Инвестицискиот период е од 2020 до 2021 година.