Изберете ја вашата земја или регион.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Intel и Micron потпишаа нов договор за снабдување со 3D XPoint


Според извештајот на anandtech, Intel и Micron потпишале нов договор за снабдување со чипови за меморија со 3Д XPoint. Аналитичарите сметаат дека Intel сега ќе мора да плати Micron повеќе од порано, бидејќи е единствениот производител на 3D XPoint.

По завршувањето на партнерството со Micro's NAND и 3D XPoint, Интел продаде удел во Лехи, Јута. Бидејќи Интел сè уште не мигрирала за производство на производи од серија „Optane“ врз основа на 3Д XPoint во фабриката „Фаб 68“ во Далијан, мора да потпише договор за снабдување со „Микрон“. Според договорот, Micron Technology Price продава 3Д XPoint на Intel за една година. Очигледно, повторното потпишување на новиот договор со Micron овој пат, исто така, покажува дека не е подготвена да се откаже од производите од серијалот Optane.

Во изјавата се вели дека на 9 март, Микрон и Интел се согласиле да го раскинат договорот за снабдување со производи помеѓу Микрон, Интел и Микрон Полупроводник Азија (ПСА) на 6 април 2012 година, кој стапи на сила на 6 март. Во исто време кога PSA го прекина, Микрон потпиша нов договор со Интел. Двете компании не обелоденија дополнителни детали, само дека новиот договор ги смени условите за цени и правата.

Аналитичарите за објективна анализа велат дека Интел губи пари на групата решенија NVM (NSG) затоа што 3D XPoint се покажа како многу непрофитабилен. Се проценува дека Интел изгуби приближно 2 милијарди американски долари во 3D XPoint во 2017 и 2018 година, а загуби 1,5 милијарди долари во 2019 година.