Изберете ја вашата земја или регион.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Јапонските ограничувања за извоз на полупроводнички материјали се 8 месеци, Јужна Кореја: се стремиме да постигнеме самодоволност во материјалите итн.

Според Chinanews.com, Меѓународната станица за радиодифузија на Кореја (KBS) изјавила дека Јапонија го ограничила извозот на три основни полупроводнички материјали во Јужна Кореја цели осум месеци. Министерството за индустрија, трговија и енергетика на 17-ти рече дека ќе се заложи да се постигне Самостојноста на делови и опрема целосно ќе го елиминира недостигот на снабдување предизвикано од јапонските ограничувања за извоз на три материјали во текот на оваа година.

Во јули 2019 година, јапонската влада го ограничи извозот на хидроген флуорид со висока чистота, фоторезист и полупроводнички материјали со флуорополимид во Јужна Кореја. По преговорите меѓу двете држави, јапонската влада малку ги опушти ограничувањата за извоз на фоторезист кон Јужна Кореја, но сепак го ограничува извозот на овие три материјали.

Разбирливо е дека на крајот на минатата година, јапонската влада малку се олабави и објави дека делумно ги укина ограничувањата за извоз на фоторезичари во Јужна Кореја. Јапонските компании имаат лиценца да им обезбедат на LG, Samsung и SK Hynix со три години фоторезист, без да добиваат одобренија за секоја пратка. Сепак, ограничувањата на флуориран полиимид и водороден флуорид со висока чистота не се опуштени.

Претходно, Министерството за индустрија, трговија и енергија изјави дека Јужна Кореја воспостави технологија за масовно производство на високо-чистота водороден флуорид, а доколку технологијата нема проблеми во однос на профитабилноста и стабилно снабдување, тоа во голема мера ќе ја намали зависноста од јапонскиот компании.

За таа цел, Сулбрајн, јужнокорејска компанија за хемиски материјали, формираше нова фабрика во Гонжу, Чунчонгеном-до и започна со производство на раствори на хидрофлуорична киселина. Според релевантни извори, производствениот капацитет на Солбрин е значително зголемен, а неговиот производствен капацитет ќе може да задоволи околу 70 до 80% од побарувачката на Јужна Кореја.

КБС рече дека претседателот на Јужна Кореја Мун Јае-ин на состанокот изјавил дека цивилните службеници работеле заедно за надминување на тешкотиите, ја намалиле зависноста на трите материјали од Јапонија и е уверена дека Јужна Кореја ќе постигне самообезбедување во материјали, делови и опрема .