Изберете ја вашата земја или регион.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Корејски медиуми: Samsung и SK Hynix ќе го „отсечат“ Huawei по 15 септември

Јужнокорејскиот медиум „Чосун Илбо“ вечерта на 8 септември објави дека „Самсунг електроникс“ и „СК Ханикс“ на 15-ти ќе престанат да испорачуваат чипови на „Хуавеи“. „Прекинатото снабдување“ вклучува и меморија и мобилен АП.

Со цел да се усогласат со низата санкции на Министерството за трговија на САД против Huawei, Chosun Ilbo верува дека 14 септември ќе биде последниот ден за Samsung и SK Hynix за снабдување со Huawei.

Од мај минатата година, Бирото за индустрија и безбедност (БИС) на Министерството за трговија на САД сукцесивно издаде бројни политики за блокада на технологија за санкции против Хуавеи и го постави 15 септември како ефективен датум на забраната.

На 17 август, Министерството за трговија на САД дополнително ги заостри ограничувањата на пристапот на Хуавеи до американската технологија и ги вклучи 38 подружници на Хуавеи во 21 земја и регион во „Листа на субјекти“, што е предмет на сите прописи за извоз (ЕАР) Ограничените ставки сите наведуваат барања за лиценца. Официјален претставник на јужнокорејската индустрија за полупроводници рече: „Откако беше воведена најстрогата забрана на Хуавеј од страна на Министерството за трговија на САД, прашањето за степенот до кој се користат полупроводници произведени од американската технологија предизвика значителна конфузија во корејската индустрија“.

Huawei е исклучително важен купувач на глобални полупроводници. Минатата година, вкупната набавка на полупроводнички чипови беше 20,8 милијарди УСД, втор по Епл (36,1 милијарди УСД) и Самсунг Електроникс (33,4 милијарди УСД).

Samsung и SK Hynix отсекогаш биле многу активни партнери на Huawei. Huawei учествува со 6% и 15% во продажбата на Samsung Electronics Semiconductor Division (DS) и SK Hynix, соодветно. Затоа, корејските медиуми оценија дека по 15-ти септември, забраната на Хуавеи од Министерството за трговија на САД ќе има поголемо влијание врз СК Хиникс отколку Самсунг.

Индустријата за полупроводници во Јужна Кореја ја анализираше засегнатата забрана, по 15-ти септември, цената на глобалната меморија ќе продолжи да опаѓа и да се влошува. Почнувајќи од крајот на август, просечната цена на фиксна трансакција на DDR4 8 GB DRAM, што главно се користи за компјутери, изнесуваше 3,13 УСД, што претставува пад од 5,44% во однос на јуни.