Изберете ја вашата земја или регион.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Самсунг ги удвојува нарачките за ODM во Кина, добавувачите на делови од Јужна Кореја се наоѓаат во ситуација на живот или смрт

Според извештајот на ЕЛЕК, како резултат на големиот пад на производството на паметни телефони на Samsung, неговите добавувачи на делови од Кореја очекуваат лоша заработка во вториот квартал.

Според извори во рамките на Samsung, Samsung го намалил производството на паметни телефони во април на 10 милиони единици, што е значително намалување од вообичаените 25 милиони единици месечно. Едно лице со директно знаење открило дека ова е ситуација на „живот или смрт“ за некои компании.

Едно од запознаените лица изјави дека, како резултат на планот за продажба на Samsung за првата половина на 2020 година, приходот на компанијата во првиот квартал беше прилично добар, но нарачките ќе бидат „нагло намалени“ во вториот квартал .

Друго лице запознаено со овој проблем рече дека нарачките на Самсунг Електроникс до кинеските производители на ОДМ оваа година се удвои во однос на претходната година. Во исто време, поради контракцијата на пазарот на паметни телефони поради епидемијата COVID-19, продажбата на производителите на производители на јужнокорејски ПЦБ во вториот квартал се очекува да се намали за 30%.

Покрај тоа, друго лице запознато со ситуацијата истакна дека Самсунг исто така се само-составува модул за камера на својот паметен телефон, а оваа работа претходно ја правел подизведувач.

Луѓето запознати со ова прашање, исто така, рекоа дека повеќето компании изгубиле нарачки да соберат три или четири камери за Samsung, што доведе до пад на нивната продажба и профитот.

Слично на тоа, повеќето производители на леќи не успеаја да остварат профит во првиот квартал и се очекува повторно да загубат во вториот квартал. Сепак, објавено е дека Samsung внатрешно очекува дека побарувачката за паметни телефони ќе прерасне во третиот квартал, а во четвртиот квартал, заради можниот кам-бек на COVID-19, побарувачката повторно ќе опаѓа.